Please click the yellow icons next to the numbers to see more information about the proposed development features of The Palace Hotel masterplan. If you are having any issues with the map please click here to view the full information for each numbered section.

Please click the yellow icons next to the numbers to see more information about the proposed development features of The Palace Hotel masterplan. If you are having any issues with the map please click here to view the full information for each numbered section.

Destination Spa Hotel

New branded, luxury spa hotel; re-orientated to integrate with the prevailing streetscape and maximize views over Lyme bay the hotel will include: 248 bedrooms, 500 delegate conference facility, terrace, bar, restaurant, and rooftop bar with spectacular sea views, destination spa with indoor and outdoor swimming pools.

View North Towards Spa Gardens
View North Towards Spa Gardens

Spa Garden

Located on the southern aspect of the new hotel, the spa garden references the Italianate terraces of the original Bishopstowe. An existing watercourse from the garden is formed with a series of terraces that channel it to the eastern valley creating a series of secluded bathing and treatment areas.

haley-phelps-119782-unsplash

Historic Parkland

The historic 19th Century ‘picturesque’ parkland garden will be restored in the tradition of Humphry Repton (1752-1818) providing:

  • A ‘beautiful’ foreground – a regular geometric area designed for human use with an open colonnade, running across the full width of the hotel framing views over the eastern valley; a secondary linear terrace, occupied by the spa garden extending into the southern valley.
  • A ‘picturesque’ middleground – a serpentine park in the style of Capability Brown (1716 – 1783) with sweeping lawns from the southern valley down to Anstey’s Cove, fringed by mature broadleaf woodland and interspersed with specimen trees including Corsican Pine, Red Oak, and Gingko.
  • A ‘sublime’ background – a view as little affected by man as possible achieved by re-orientating the view to the wooded and rugged coastal backdrop of Lyme bay.

To reduce the risk of flooding a number of water features including rills, ponds and blue roofs that store and control surface water drainage have been proposed. These bodies of water will also act to improve the biodiversity across the site.

RIMG0732_edited
Pecklington Hall by Capability Brown. Image Courtesy of Amanda Slater
Pecklington Hall by Capability Brown. Image Courtesy of Amanda Slater

Car Parking

To protect the landscape character of the area car parking has been discreetly planned with 220 spaces located below ground and a further 80 spaces at ground level screened from Babbacombe Road by retaining existing mature trees and the existing rocky outcrop.

Babbacombe Road

The proposals provide an opportunity, working with Torbay Council, to improve the safety of pedestrians and cyclists and to create a gateway into Torquay. Initial proposals include:

  • A shared cycle and pedestrian route along the western boundary.
  • Introducing planted road islands and high quality materials on Babbacombe Road adjacent to the hotel.

Woodland

A new woodland strategy will be put in place to improve the long-term resilience of the existing tree cover; making positive impacts on the species, age diversity of the tree population and to the ecological value of the woodland.

Historic trails through the woodland will be reinstated, enhancing the amenity value of the site and providing connections to South West Coastal Path.

View North Towards Spa Gardens
View North Towards Spa Gardens
View from hotel to the wooded valley and Lyme Bay
View from hotel to the wooded valley and Lyme Bay
View of the hotel forecourt, porte cohere and lobby
View of the hotel forecourt, porte cohere and lobby

Family Homes

New branded, luxury spa hotel; re-orientated to integrate with the prevailing streetscape and maximize views over Lyme bay the hotel will include: 248 bedrooms, 500 delegate conference facility, terrace, bar, restaurant, and rooftop bar with spectacular sea views, destination spa with indoor and outdoor swimming pools.

On the site of the former leisure facilities and kitchen garden, 38 bespoke family homes are proposed. The homes are zoned into 3 ‘character areas’ each derived from their unique historic and woodland setting.

Orchard Walk

Taking its name from the retained 19th Orchard Cottage and the orchard that was once located on this part of the site the area provides the gateway to the development. This area is characterised by:

  • A pedestrian focused streetscape with shared surfacing, ornamental planting and stone and brick boundary walls.
  • A terrace of pitched roof houses, following the roofscape of Orchard cottage, with contemporary picture window dormers, brick elevations and undercroft parking
Concept Layout Sketch
Concept Layout Sketch
Concept 'massing' view Orchard Walk
Concept 'massing' view Orchard Walk

Kitchen Garden Mews

Inspired by the remaining red brick walls and cold frame structures from the original kitchen garden this area is characterised by:

  • A tight urban grain, shared surface mews street and a rill for collecting surface water.
  • A terrace of two and three storey mews houses with courtyard gardens, undercroft parking, south facing terraces and red brick elevations.
  • A pocket park located adjacent to Anstey’s Cove Road with natural play equipment and connections to the wider footpath network.

Woodland Drive

Following the edge of the existing woodland connecting Orchard Walk and the Kitchen Garden Mews, Woodland Drive is characterized by:

  • An Informal leafy country road with woodland to the north and Devon banks to the south providing screening to detached villas
  • Detached two and three storey modernist villas, wood clad and generous south facing garden
View from hotel to the wooded valley and Lyme Bay
View from hotel to the wooded valley and Lyme Bay
Artists impression of Woodland Drive
Artists impression of Woodland Drive

Concept design principles

Historic Landscape

Under the golfing greens and modern terraces much of the character of the historic picturesque landscape of sweeping lawns, wooded slopes and specimen trees remain.

Our proposals aim to reinstate the parkland setting by working with the historic principles that guided the design to create a fantastic landscape driven masterplan.

Concept sketch concept principles
Concept sketch concept principles

Topography

The hotel is located on the confluence of two valleys falling from around 63m AOD on Babbacombe Road to 30m AOD on the eastern edge of the site adjacent Anstey’s Cove.

The design uses this topography to reduce the visual impact of the hotel on Babbacombe Road and create activity at parkland level by integrating two levels of accommodation below street level.

Concept sketch concept principles
Concept sketch concept principles

Orientation

The orientation of the original villa would have been driven by landscape setting rather than sea views and predated the current position of Babbacombe Road.

Our proposal changes the principle orientation of the hotel to maximize sea views, reduce the visual impact of the hotel on Babbacombe Road and ensure guests have sunlit rooms.

South Elevation. From left to right: Quinta, Babbacombe Road, Palace Hotel Site, Anstey’s Cove.
Close Menu